Som ni vet så har jag Hypotyreos. Det betyder att jag har en underfunktion på min ämnesomsättning. Jag har googlat och googlat för att hitta problem till varför min viktminskning är så trög. I dagsläget fungerar den som jag vill men förut så fattade jag inte varför. Jag antar att jag ligger bra i min medicinering just nu. Men sköldkörteln och hormoner är ett intressant ämne. Så jag har sammanställt lite info till er…
Progesteron
Progesteron är ett steroidhormon som bl.a. bildas i äggstockarna. Progesteron fungerar också som förstadium till bl.a. testosteron, östrogen och kortisol. Ett steroidhormon som progesteron bildas av kolesterol, dvs blodfetter. Bristen på progesteron ger en för stor dominas av östrogen. Detta påverkar sköldkörtelhormonet, T3, negativt och leder till en sämre ämnesomsättning.
Sköldkörtelhormon
Sköldkörtelhormonerna T3 och T4 styr energinivån i kroppen och obalans i T3 och T4 kan ge trötthet, frusenhet, depressioner och svettningar. Kortisolmängden ökar om progresteronnivå är låg och kortisolet stoppar viktminskningen. Med låg östrogennivå ökar insulinproduktionen vilket leder till ökad fettinlagring. Det är östrogen och progesteron som avgör om sköldkörtelhormonerna fungerar eller ej. Obalans i hormonerna skapar alltså mer fettvävnad, sämre ämnesomsättning och håglöshet (som kan leda till småätande)
För att kroppen ska producera progesteron behövs kolesterol, dvs bra fett till kroppen.
Om kroppen får tillräckligt med progesteron, bildas även tillräckligt med östrogen. Vilket leder till att T3 och T4 fungerar normalt och ger bra ämnesomsättning.
Ghrelin
Ghrelin är hormonet som reglerar aptiten. Studier har visat att sömnbrist ökar ghrelinproduktion vilket gör att aptiten ökar och att produktionen av leptin minskar.
Leptin
Leptin är fettförbränningshormonet och är motsatsen till ghrelinhormonet. Leptin tillverkas i fettcellerna och skickar information till hjärnan om hur mycket bränsle det finns i form avlagrat fett. Vi låga nivåer av leptin känner vi hunger och således vi höga känner vi mättnad. Leptinet reglerar ämnesomsättningen, det betyder att vid låg leptinnivå tror kroppen att du svälter och sänker ämnesomsättningen.
- Tänker du konstant på mat?
- Tänker du alltid på nästa mål mat?
- Äter du sånt som du vet att du inte borde?
- Kämpar du dagligen med att äta rätt och balanserat?
- Lever du för att äta?
Då har du antagligen lepitinproblem. Här är några tips för att återställa leptinbalansen.
- Ät aldrig efter middagsmålet
- Ät endast tre mål om dagen, inga mellanmål
- Ät lagom stora portioner, inga omtag!
- Ät frukost med protein
- Minimera kolhydraterna särskilt sädesslagen.
Kram Hanna